A kincskeresők

IV. rész

Margitka is el volt szontyolodva. A hiába való keresés miatt keresztanya egyre elkeseredettebb, keresztapa egyre idegesebb lett. Keresztanya arcán legördültek az első könnycseppek. Próbált elfordulni, ne lássa rajta az ijedt kétségbeesést a kislány se, a párja se, de Margitka észrevette, ahogyan keresztanya a zsebkendőjét gyürkészelgeti, minduntalan az orrát törli, és tudta, hogy a válla az elfojtott zokogás miatt remeg. Páran, a család tagjai és néhány szomszéd – köztük a hajlott hátú Jóska bácsi is, akinek a kamráját az a bizonyos inzultus érte – az élelmiszer bolt előtt ácsorogtak, töprengtek, merre induljanak, ne értesítsék-e már a rendőröket a gyermekek eltűnéséről?

Mintha a föld nyelte volna el a büdös kölyköket! – dühösködött keresztapa – de kapjam csak el, azt a hétördög, bajkeverő fiamat, úgy vágom nyakon, hogy még a kecske is lökött lesz, amelyik a sírjáról legel!

Édesem, ne mond már ilyeneket! – kérlelte keresztanya. – Majd meglátod, minden rendben lesz! Majd meglátod! – mondta, de abban a pillanatban ő maga hitte ezt a legkevésbé.

Margitka lelkében a keresztanyja fájdalma miatt érzett szomorúság már igencsak tanyát vert, és valljuk be, dobogott a szíve Istvánka miatt is. Mert Istvánka őt – ha nem is sokat foglalkozott vele – soha nem is bántotta, és ez az ő számára már igen nagy jelentőséggel bírt, ez ajándék nyugalom volt, amiért hálás szeretetet érzett. Míg aggodalommal volt eltelve a lelke, addig fejecskéjében keresztapa szavai jártak. Nem annyira az atyai dühkitörés és ama bizonyos legelésző kecske fölemlegetése, hanem az, hogy a fiúkat a föld nyelte volna el. És erről eszébe jött az alagút. Hogy hátha a varázslatos láda titkát ő maga tényleg kitalálta, Istvánka meg egyenesen tudta, ismerte, és a fiúk a titkos alagúton át keresik az álom-palotát! De jaj, az az alagút teli van csapdákkal, ismeretlenbe vivő elágazásokkal. Aki járatlan abban, az biztosan odavész! Jaj, csak nehogy bajuk essen!

Margitka rémült szemmel, izgatott kis mozdulatokkal rángatta meg keresztanyja szoknyáját.

Keresztanya! Keresztanya, kérem szépen! Az is meglehet, hogy a fiúk a titkos alagútban vannak! Az is lehet! – motyogta Margitka elfehéredett arccal.

Ugyan már, Margitka! Miféle alagút! – csattant fel keresztanya türelmetlen hangon.

Jóska bácsi csak erre figyelt fel, mert kicsit amúgy nagyot is hallott már.

Nem mond ez a lyányka butaságot! – vetette közbe az öreg – Van itt alagút elég! Csak a bányai kisvonaté is, ott ment ni, ahun tért be a hegy alá! Amott, az alsó út mentén, ahol az az új feljárat is lett, oda meg a Mátyás lejtes akna vetett ki!

Arrafelé indult-e valaki? Mert az már eléggé a gyárnak megy, de ezek a fiúk, ezeknél soha nem lehet tudni, hogy merre csavarognak, és ha a telepen kószáltak csak, akkor már hallaniuk kellett volna, hogy a sodrófa is be van ígérve vacsorára, nem csak a vajas kalács! – elmélkedett tovább Dodika apukája.

A keresők ezen csapata végül úgy döntött, elindulnak a telepről kifelé vezető úton. Hamarosan az új lépcsősor közelébe értek. A hívó hangok közeledtek, a fiúk meg egyre fáradtabban és csendesebben kucorogtak a vágatban, így végre rájuk lelt a szó. Lelkesen kiabáltak visszafelé, azonban a föld alól nem hallatszott a válaszuk. Bár hallani nem lehetett a legények hangját, de akkor látta meg Istvánka édesapja, hogy a lépcső mentén a gazos igencsak le lett taposva, mintha vadmalacok tiportak volna a korlát túloldalán. Erről eszébe jött egy lehetőség. Kicsiny korában bizony ő is szívesen csúszkált korláton ülve, és feltételezte, a gézengúz gyermekeket is ilyen fából faragták, hátha ők tiporták végig a korlát mentén a csanalast? Mi több. Ismerve fiának előéletét, feltételezte, ha az ő gyermeke járt arra, akkor nem volt ott zökkenőmentes a csúszkálás. Tudjuk, csaknem hibátlanul megfejtette a rejtélyt.

Emberek, kicsit szétnézek én a lépcsőnél, frissen van ott letaposva a fű. – mondta, majd átvágott az úton, és további, még biztosabb nyomok után kémlelt.

A többiek már arrébb jártak, de Margitka izgatottan toporgott a járdán, mikor keresztapja kiáltott, és széles mozdulattal intett felé.

Margitka, szaladj csak az emberek után! Van itt valami! Nagyon frissen van szétdúlva, még tegnap, mikor hazafelé ballagtam műszak után, akkor a lépcső ki sem látszott a fűből, most meg olyan, mintha újra igazították volna a földmunkát! Itt biztosan történt valami!

Margitkának több sem kellett, szaladt keresztanyjáék után. Mire visszaért velük, már egyértelmű volt, hogy itt egy friss omlás, ami mögül hangok is jönnek! Megkerültek végre! A férfiak együttes erővel nyitották és tágították a nyílást, a fiúkat kicsit hátrébb parancsolva a lyuk száját tágították, a földet meg az omladékot a vágatba befelé tolták, ezzel lejtős kijárót alakítva ki. Jó fél órát dolgoztak a férfiak, mire elég széles lett a nyílás, elég használható a földhányás ahhoz, hogy ki tudják segíteni azon az elveszett bandát. Addigra bizony ott volt már a telepen élők apraja, nagyja. A fiúk szerszámnyélbe kapaszkodva, négykézláb, kúszva-mászva kerültek elő börtönükből. Első pillanatban a megkönnyebbülés és a büszkeség, hogy ilyen nagy kalandot éltek át, mosolyt rajzolt a szájukra. Istvánka édesanyja szeme sarkában boldog könnycseppek csillogtak, fiát magához ölelve, csak ezt hajtogatta:

Hála neked, édes jó Istenem!

Édesapja is fellélegzett, de nem a csoda miatt érzett hálával telt meg a szíve, egyáltalán nem. A nagy feszültség, a vállát nyomó teher alól felszabadult ugyan, ám egy szem fiának szavak nélkül, de annál érthetőbben elmagyarázta, milyen felelőtlen, veszélyes játék volt, ami ezt a vasárnapot örökké emlékezetessé tette. És ami Istvánkának a leginkább fájt, történt mindez a kíváncsiskodók szeme láttára.

Hamar felmérte, hogy nem annyira nagy az ő dicsősége, mint ahogyan azt a napfényre kiérkezvén először gondolta. Erre a kalandra jó pár napig igen erősen emlékezhetett is, mert térde a négykézláb küzdelemtől, hátsója pedig édesapja tenyerétől volt igen érzékeny, napokig. A bajtársak is hasonlóan jártak, butaságukért a méltó jutalmat mindannyian elnyerték. Sem Zsoltika, sem Dodika ki nem tudta magyarázni magát.

Végül, az este beálltával a hangulat lassan elcsitult, a család kimerülten zuhant ágyba. Másnap délután megint sütött a nap, éles fényében boldogan fürdőzött a kert. A délelőtti főzés melege is bent lakott még az erős napsütés is rátett egy lapáttal, hát hamar túlhevült a konyha levegője. Keresztanya behúzta az árnyékoló függönyt. Most már csak egy résen át beosonó, kósza sugár pásztázta végig a konyha kövét. A kis sugár az útjába eső, lustán bolyongó apró porszemeket megvilágította. Margitka a padon kucorgott, elmélyülten figyelte a portáncot. Keresztanya a konyhaszéken ült, kezét az ölébe ejtve, fáradtan, elgondolkodva. Kisvártatva felállt, odalépett a padhoz, leült Margitka mellé, átölelte, szöszke hajába temette arcát, és csak ennyit mondott:

Édes kicsi lányom, drága gyermekem! Köszönöm!

Istvánka – lévén, hogy ismételten az alaposan kiérdemelt szobafogságát volt kénytelen tölteni – unalmában nassolással töltötte az időt, hát éppen pogácsa utánpótlásért lépett a nyitott előszoba ajtóhoz, onnan figyelte a jelenetet. Azon töprengett, a következő kincskereső expedícióba be kellene vonni az unokahúgát is. Olyan jó ötletei vannak…..

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon