A kincskeresők

II. rész

           Ez a nyár, amikor történetünk játszódik, sajnos nem volt olyan igazi, az a tikkasztóan meleg, mikor minden fűszál vízért könyörög. A június hiába volt a naptárban az ősi rendnek megfelelő helyére sorolva. Ebben az évben Medárd a rendesnél is rendesebben meghozta az esőt, s igazolta, amit a néphagyomány tart, vagyis esett bizony 40 napig minden áldott délutánon, de mintha dézsából öntötték volna. A gyári lakótelep az Avgya-hegy oldalában épült, három párhuzamosan futó utcából állt. Egyforma kis családi házak sorakoztak csinosan az utcák mindkét oldalán. A kerteket a lakók mind nagy gondossággal művelték, a tavaszi ásástól az őszi betakarításig sok jószomszédi beszélgetés, baráti segítség szőtte-fonta a kapcsolatokat szorossá. Ebben az évben azonban a kicsik és nagyok beszorultak házaikba, szomorúan kémlelték a nehéz terhüktől szürke felhőkkel borított eget, s ha bezártságukat nem bírták tovább, és közösen szerették volna múlatni az időt, a gyár melletti kaszinóig már el sem mertek ernyő nélkül indulni. Amikor aztán végre egy vasárnap délután elállt az eső, az emberek felszabadult szívvel nyitották a bejárati ajtót, mentek a vadul burjánzó kiskerteket megszemlélni, az esővíz elvezető árkokat kicsit megigazítani, élvezni a természet üde illatát és napfényben szikrázó színeit. Keresztanyáék is csak így tettek, és hamarosan vidám beszélgetésbe elegyedtek a kertszomszédokkal. Rég nem találkoztak már, sok volt a mondanivaló, bele is feledkeztek eléggé. Margitka a teraszon babázott, a kapu meg tárva-nyitva. Istvánka, akit most nem annyira érdekelt a felnőttek beszéde, sokkal inkább a kerítésen túlról a kertkapun át csalogatón kukucskáló szabadság, ki is használta az alkalmat, feltöltötte oldaltáskáját és azon nyomban útnak eredt.

Zsolti alig pár házzal lakott arrébb. Most kint ült a kerítés szélén, és unottan válogatott az eső mosta kövek között. Ami nem tetszett a szemének, azt a ház előtti pocsolyába dobta, ami tetszetős volt, a keze ügyébe kupacolta. Istvánka vidáman szólította meg:

Szevasz, barátom! - kiáltotta.

Szia, Pistyu! - fogadta Zsolti. - Mi a manó hozott erre? Már azt hittem, soha nem jövök az eszedbe!

Jól van, no! Büntetésben voltam, a múltkor, hogy az édesapa horgászdobozából elemeltem az ólomnehezéket. Nem is az volt vele a baj, hogy elcsentem, hanem, hogy a csúzlival rögtön kipróbáltam. Ki gondolta volna, hogy olyan jól viszi az új csúzli, és a púpos Jóska bácsi kamrájának menten kilövi az ablakát. Jóska bácsi meg pechemre éppen akkor lépett ki a tornácra. Kegyetlenül dühös lett rám. Pedig a kamrában nem lakik senki, az eresz is széles ott, az eső nem is esett be az ablaküveg helyén! Ülhettem otthon, büntetésben három napig egyfolytában.

No de hát ez péntek este szürkületben volt, most meg még alig múlt vasárnap dél! Hol volt ez három nap, alig több mint másfél! Még le sem töltötted a büntetést! – replikázott Zsolti.

Na ja, de az már kicsivel több, mint a fele! És a felétől többnél felfelé kell kerekíteni! Biztosan azért volt már nyitva a kapu, mert édesanya is úgy gondolta, le van már az töltve! – védte Istvánka a mundér becsületét.

Zsolti nem firtatta tovább a dolgot, inkább odébb dobott egy tekintélyes, arrafelé macskakőnek nevezett bazaltkő kockát, ami szétfröccsentette a pocsolya vizét, rá a csupasz lába szárára.

Te Zsolesz! – váltott témát Istvánka, mert csak érezte ő, hogy a magyarázata némileg sántít. - Nem szólunk Dodinak? Megszereztem anyuka rövid nyelű virágültető ásóját, elmehetnénk az akácoshoz. Az emlékmű mögött én úgy sejtem, van a földhalom alatt valami. Meg kellene azt bontani. Most vizes még a fű, nem megy ki oda senki, aki megzavarna bennünket a keresésben!

Zsoltika zsebre vágta azt a kupac tetején lévő, tetszetős, gömbölyű sárga kavicsot, amit a zúzott kő és macskakő darabok között lelt, és azzal elindultak a triumvirátus harmadik tagját felkutatni. Nem kellett sokáig keresni az alsó úton lakó Dodit, aki mint más szabadba vágyó, barátjuk szintén az udvaron volt már. A fecskéket figyelte éppen. A villás farkú szorgos madárkák fáradhatatlanul hordták a szúnyogokat a kicsinyeiknek. A sok eső után volt bőséggel táplálék, szépen cseperedtek a fecskefiak, már alig fértek a fészekben. Ideje is volna már a kiröpülésnek, a második fészekalj rakásának. Dodika nagyon szerette a madarakat, a fecskecsalád volt a legkedvesebbje, de a rozsdafarkú famíliát is igen kedvelte. Ők a fáskamrában vertek tanyát. Esős napokon őket nézegette, és mert folyton esett, Dodi majdnem lemaradt a kisfecskék kirepüléséről.

Dodi! Hékás! Idefigyelj! – zavarták meg barátai kiabálásukkal az elmélyült fecske lesést. – Végre kisütött a nap, ideje mennünk az akácosnál lévő emlékmű mögött szétnézni!

Dodikának kétszer sem kellett mondani, szívesen szegődött a barátai mellé. Egy izgalmas felfedező út még a fecskefigyelésnél is jobb szórakozás!

Ahogy végigtrappoltak a fiúk az alsó úton, már egymás szavába vágva tervezték az akciót. Mert mindig kell egy jó és pontos terv. A beton tövében kell megbontani! Alatta lesz a kincs, egy elfalazott üregben! Vagy inkább a hegy felől közelíteni egy hosszú alagúton át? Aztán jöttek az aggályok. Nem lesz elég nagy az ásó! Nem elég puha ott a föld! Sok lesz a gyökér, kellene fejsze is! Ezeken tanakodtak. Útjukat egy nem oly rég kialakított lépcsősoron át akarták lerövidíteni, mely a lakóteleptől a gyár irányába vezetett. Végigvezetett a hosszú lépcsősor egészen a felső utcáig, s az alsó út végétől ugyanannyi volt lefelé, a gyár kerítéséig. Ezen a lenti részen a lépcsőszakasz bal oldalát jókora gazos rézsű támasztotta. A félúton lévő pihenőnél, ahol, ha kisebb termetű gyerek meghajolt, leguggolt, a gyári betonkerítés felől fölfelé nézve, már látni sem lehetett. A sok eső miatt az aljnövényzet hamar megerősödött, pár hét, egy hónap elég volt, és már nyoma sem látszott a tereprendezésnek. Itt vezetett el a fiúk útja, és ekkor történt egy kis baj. A nagy beszélgetésbe feledkezve Zsoltika elővette a szép, csillogó sárga kavicsot, és szórakozottan játszadozni kezdett vele. Balból jobbjába, Jobból baljába dobálgatta. Hanem pont ott, a lépcsőnél elvétette a dobást, a kavics a rézsű szélénél landolt, és a lendület vitte is tovább, lefelé. Zsoltika már indult is utána. A két jóbarátja azonnal felajánlotta a segítséget, elvégre az egységben az erő, és több szem többet lát, meg ilyenek. Minél előbb lelik meg, annál hamarább jutnak ki az akácoshoz. A keresést tudományosan szervezték meg. Három sávra osztották a rézsűszakaszt. Alsó, középső és felső kereső sávra. Eldöntötték, hogy a munkát a sávja aljától felfelé indítja mindenki, két karnyújtás szélességben. A gyorsaság kedvéért a lépcsősoron indultak le, a korlát alatt készültek átmászni a gazosba. A gaz itt méteres csalán, vadkomló, szederindák szövevénye volt, átlátni sem volt egyszerű rajta, nem hogy haladni benne. Az alsó sáv volt a Zsoltikáé, a középső sáv az Istvánkáé, a felsőt Dodika vállalta. Ahol Istvánka mászott át a korláton, ott nagyon egyenetlennek tűnt a terep, és kopárabbnak is látszott. Hopp! Egy kis bemosódás! Nicsak, ez milyen laza!

Fiúk! Gyertek csak ide! Itt van valami lyuk! – kiáltott fel Istvánka.

Míg barátai küzdöttek a pucér lábuk szárán is megtapadó vadkomló- és szederindákkal, addig Istvánka leguggolt a gödör szélénél, és pár fürge és izgatott mozdulattal megkotorta azt. Kíváncsian tágította a lyuk peremét, szerette volna meglátni az alját. Ott guggolva azonban a laza, agyagos talajon megcsúszott a lába, és akár akarta, akár nem, bele próbálta magát a gödör szájába. A lyuk mögött egy jókora üreg tátongott, ami menten el is nyelte őt. A nedves omladékon lecsúszva valójában egy elhagyott bányavágatban találta magát. Ezen a vidéken a visszahagyott bánya nem volt ritka. Amikor a szénkincs elapadt, a bányák fölhagyásra kerültek, a biztonságot nyújtó ácsolatot kibontották, a vágatot betömedékelték a lejtaknákat lezárták, másként mondva az úgynevezett tárók a fölhagyás során kirablásra kerültek. Ahol ez hanyagul sikerült, vagyis a behordott tömedéket nem tömörítették kellőképpen, akkor az megroskadt, és ott beszakadások, kisebb-nagyobb üregek keletkeztek. Amúgy a bányászat mellett az anyag meg személymozgatáshoz is sok földalatti vágat lett a környéken kiépítve. Néhány nyugalmazott bányász, páran, akik már nagyon idősek voltak, még tudták, hogy merre ment a keskeny nyomtávú vasút, hol bújt a hegy alá és hol bukkant föl, meg merre volt bányatáró. Bizony, ahogyan az idő múlt, egyre kevesebben voltak azok, akik még emlékeztek, és lassan a felhagyott vágatok a feledés homályába merültek. Ilyen, elfeledett bányavágat volt ez is. Nem volt különösebben tágas, vagy öblös ezen a szakaszon a bemosódás miatt nyílt üreg, de éppen eléggé mély volt ahhoz, hogy egy ekkora fiúcska számára a kijutás gondot okozzon. Istvánka az üreg aljáról a csúszós és laza talajon visszakapaszkodni nem tudott.

Ide! - kiabált kifelé Istvánka – Fiúk! Hahó! Gyertek! Segítsetek! Valahogy ki szeretnék jutni, de folyton visszacsúszok, és nagyon mély ez a gödör. Ekkorra a két barátja is odaért már.

Ó, hogy az a… - dühösködött Dodi. – Mi a búbánatost csinálsz te ott! Miattad folyton bajba kerülünk! A drága jó dugdelpusztai vénséges öreg nénikédet, te!

Add a kezedet! – ajánlkozott Zsolti. A gödör szájához hasalt, nyújtotta lefelé a jobb karját, már egészen válltól bent tapogatott, és Istvánka is küzdött fölfelé, de hiába igyekezett, nem érte el a segítő kezet.

Nem lesz ez így jó, Zsolesz!– aggodalmaskodott Dodika. - Majd inkább én, elvégre egy évvel idősebb, meg egy fél fejjel magasabb is vagyok, no meg az én karom hosszabb, mint a tied. Pistyu! Nyújtsd a kezed! – próbálkozott Dodika is, előbb a jobbját, majd a balját nyújtva. - A radai rosseb! Nem érlek el én sem! Ó, a bánatosba!

Zsoltika ismét nekidurálta magát. Mind a két kezével nyúlt lefelé, vállával már nem bírta megtámasztani magát, a nyílás szája is omladozott tovább. Már szinte billent is befelé, Dodika ült a hátsójára nehezéknek. A két gyerek ujjai egy pillanatra összeértek, de hiába. Egymásba kapaszkodniuk nem sikerült sehogyan sem.

Kötél kellene, azzal talán ki tudnátok húzni. – okoskodott Istvánka. – Zsolti, édesapádtól biztosan tudnál hozni. Egy olyasmi hosszú, mint a magasságod, elég is volna.

Mit képzelsz, te, te lükepék! Apa otthon van, kint a műhelyben. Hogy tudnék én észrevétlen kilopni bármit is onnan! Az hiányzik csak, hogy kiderüljön neki, hogy megint bajba kerültünk! Inkább megyünk utánad, és valahogy kitolunk, ha már húzni nem tudtunk! – ajánlkozott Zsolti.

Nem lesz ez így jó! – tépelődött Dodika. – Akkor sem tudjuk kitolni, mert süppedős itt minden! Nézd meg, egyre jobban nő a távolság köztünk, ahogy tapos!

Zsolti váltig állította, ez lesz a jó megoldás. Ha mást nem, majd a kis ásóval kupacot hánynak a lábuk alá. Addig-meddig győzködött és érvelt, hogy a lelkesedése Dodit is magával ragadta. A két barát egymás után huppant be a vágatba. Hamarosan nem az volt a kérdés, Istvánka hogyan jut ki, hanem az, kijut-e bármelyikük? Tolták, nyomták egymást, de sehogy sem ment a dolog, és a kis ásó sem segített, mert amit nagy ügybuzgalommal felkupacoltak, földmunkához tudásuk nem lévén, pillanatok alatt szét is taposták. Végül fáradtan, sárosan, elkeseredetten kuporodtak le egymás mellé.


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon